باتری های موبایل معضلی مهم برای دارندگان گوشی‌های هوشمند محسوب می‌شود. با افزایش زمان استفاده‌ی کاربران از گوشی‌ها، اهمیت دوام باتری در یک روز با تنها یک‌بار شارژ شایان‌تر شده‌ است. طبق مطالعات کانتار، خریداران گوشی‌ هوشمند به عمر باتری کمتر از اندازه‌ی صفحه‌نمایش و بیشتر از کیفیت دوربین اهمیت می‌دهند. همچنین، طول عمر کلی باتری برای کاربران مهم است.

افزایش اهمیت عمر باتری برای کاربران یکی از دلایل مهم فراگیرشدن فناوری شارژ سریع است. اگر شارژ گوشی نمی‌تواند از پسِ یک روز کارایی برآید؛ پس احتمالا شارژ سریع‌تر آن بهترین گزینه‌ی موجود است. تفاوتی ۱۰ دقیقه‌ای در شارژ می‌تواند تعیین کند با گوشی خاموش به خانه بازمی‌گردید یا خیر. امروزه، اکثر سازندگان گوشی‌های هوشمند محصولاتشان را به شارژ سریع مجهز می‌کنند و شارژر مربوط را هم در جعبه‌ی دستگاه قرار می‌دهند. سامسونگ، هواوی، گوگل، وان‌پلاس و به‌تازگی اپل، ازجمله‌ی این شرکت‌ها هستند.

حال که فناوری شارژ سریع فراگیر شده است، این سؤال پیش می‌آید: شارژری با ظرفیت چشمگیر چه بلایی سر باتری گوشی می‌آورد و می‌تواند با گذشت زمان از عمر آن بکاهد؟ علاوه‌بر‌این، بسیاری از کاربران دنبال دانستن نکاتی هستند که در طول زمان، باعث کاهش عمر باتری دستگاهشان می‌شود.

در این مقاله، صحت ۶ باور رایج درباره‌ی باتری‌ها را از تعدادی از کارشناسان و مهندسان حوزه باتری جویا شدیم که نتایجش از این قرار است.

فناوری باتری گوشی به‌زودی تغییر نخواهد کرد

تمامی گوشی‌های همراه و بیشتر وسایل الکترونیکی شخصی و حتی خودروهای الکتریکی از باتری‌های شارژی لیتیوم‌یونی (li-ion) استفاده می‌کنند. خلق باتری‌هایی که دوام بیشتری داشته باشند، کمی دور از انتظار است؛ زیرا فناوری باتری در دهه‌های اخیر پیشرفت کمی کرده‌ است؛ از‌این‌رو، بیشتر پیشرفت‌ در عمر باتری‌ها به استفاده‌ی بهینه‌تر دستگاه‌ها از انرژی و نرم‌افزارهای مدیریت بهینه‌تر شارژ و دشارژ مربوط می‌شود.

متأسفانه بیشتر تمرکز بر افزایش عمر باتری در ماشین‌ها و ماهواره‌ها و سیستم‌های انرژی‌رسانی خانگی است که انتظار عمر باتری فراتر از عمر دو‌سه‌ساله‌ی گوشی‌های همراه را داریم. معضل دیگری که گریبان‌گیر گوشی‌های هوشمند است، اندازه‌ی محدود باتری آن‌ها است. باتری گوشی‌های هوشمند برخلاف خودروهای الکتریکی کوچک است؛ مثلا ظرفیت باتری تسلا ۳ برابر با ۴،۰۰۰ باتری آیفون ۱۱ پرو مکس است.

برای مثال، گوشی گوگل پیکسل ۴ باتری ۲،۸۰۰ میلی‌آمپرساعتی (معادل ۱۰/۶ وات‌ساعت) و آیفون ۱۱ پرو مکس باتری ۳،۹۶۹ میلی‌آمپرساعتی (معادل ۱۵/۰۴ وات‌ساعت) دارد. این اعداد در خودروهای الکتریکی شورولت ولت و تسلا مدل ۳ به‌ترتیب ۱۸،۴۰۰ و ۶۲،۰۰۰ وات‌ساعت است.

ن موضوع بدین‌دلیل اهمیت دارد که اندازه‌ی باتری بر امکان اعمال بسیاری از ترفند‌ها برای افزایش عمر آن تأثیرگذار است. برای حل این مشکل، سازندگان خودروهای الکتریکی باتری‌های جدید را تنها تا ۸۰ درصد شارژ می‌کنند. به‌دلیل ظرفیت بسیار زیاد باتری این خودروها همچنان می‌توانند مسافت چشمگیری را بدون ایجاد فشار مضاعف بر باتری طی کنند. این ترفند عمر باتری خودرو را دوبرابر می‌کند.

باتری‌های بزرگ‌تر گوشی‌های هوشمند، تنها زمانی از پسِ استفاده‌ی روزمره برمی‌آیند که ۱۰۰ درصد شارژ شده باشند. اکثر کاربران دوست دارند گوشی خود روی صد نگه دارند تا از شارژدهی آن اطمینان داشته باشند و این موضوع فشار بیشتری بر باتری وارد می‌کند. نبود تغییری انقلابی در فناوری سازندگان را مجبور کرده دستگاه‌های خود را تاحدممکن بهینه کنند؛ اما همچنان خلأ تغییر فناوری باتری به‌شدت احساس می‌شود.

۲. شارژ سریع به باتری شما آسیب نمی‌زند

خروجی شارژر عادی معادل ۵ تا ۱۰ وات است و شارژر سریع‌تر این عدد را حداکثر هشت برابر افزایش می‌دهد. برای مثال، آیفون ۱۱ پرو و آیفون ۱۱ پرو مکس همراه‌با شارژرهای سریع ۱۸ واتی و گوشی سامسونگ گلکسی نوت ۱۰ و ۱۰ پلاس با شارژرهای سریع ۲۵ واتی عرضه شده‌اند. همچنین، سامسونگ شارژر سریع‌تر ۴۵ واتی را به قیمت ۵۰ دلار  می‌فروشد.

در مرحله‌ی اول، ولتاژ زیادی به باتری خالی یا تقریبا خالی اعمال می‌شود. دلیل شارژ ۵۰ تا ۷۰ درصدی گوشی‌ها با شارژ سریع در ۱۰ تا ۳۰ دقیقه‌ی ابتدایی نیز همین موضوع است. در مرحله‌ی ابتدایی، باتری‌ها می‌توانند به سرعت و بدون اثر منفی زیادی در عمر بلندمدت خود انرژی را جذب کنند.. اپل نیز ادعا می‌کند با شارژر سریع آیفون ۱۱ پرو، باتری این گوشی در نیم ساعت ۵۰ درصد شارژ می‌شود.

احتمالا شما هم متوجه شارژ سخت‌تر و طولانی‌تر ۲۰ تا ۳۰ درصد پایانی باتری گوشی خود با شارژ سریع شده‌اید.  آرتور شی، متخصص تعمیر سایت iFixit می‌گوید برای درک بهتر موضوع، باتری را مانند اسفنج در نظر بگیرید. هنگامی‌که ابتدا روی اسفنج خشک آب می‌ریزید، به‌سرعت آب را جذب می‌کند. این مرحله مانند مرحله‌ی اول شارژ سریع است. . در باتری، انرژی جذب‌نشده می‌تواند به آسیب به باتری منجر شود.