سرقفلی به معنای مبلغی است که مستأجر با هدف مالکیت منافعی که از یک مکان تجاری حاصل می شود به مالک واحد تجاری پرداخت می نماید. این در حالی است که مالکیت مکان تجاری همچنان به مالک تعلق دارد و در این حالت در صورتی که واحد اجاره شود، مستأجر باید قرارداد اجاره با صاحب ملک منعقد شود و در نتیجه به مالک نیز باید اجاره پرداخت شود.
- سرقفلی از جمله حقوق مالی است که همانند دیگر حقوق مالی قابلیت رهن، معامله و توارث را دارد. سرقفلی با توافق طرفین برقرار می شود و هیچ اجبار قانونی در رابطه با آن وجود ندارد.
- در صورتی که در خصوص سرقفلی و جزئیات آن دچار مشکل شدید می توانید از وکیل سرقفلی یا وکیل ملک اطلاعات صحیح را کسب کنید.
انواع سرقفلی
سرقفلی انواع متفاوتی دارد که در ادامه به معرفی آنان پرداخته ایم:
- 1-انتقال ملک با سرقفلی
- 2-اجاره ملک و واگذاری سرقفلی
- 3-اجاره صرف ملک بدون اخذ سرقفلی
- در موارد اول و دوم فرد دارنده سرقفلی این حق را دارد تا سرقفلی خود را به شخص دیگری انتقال دهد و با توجه به نرخ روز آن را به فروش برساند و یا در شرایطی که تخلیه ملک صورت گیرد مورد دوم انجام می شود و یا آنکه قیمت سرقفلی را با توجه به نرخ حال حاضر از مالک طلب کند.
- در شکل سوم حین تخلیه ملک مستاجر می تواند از موجر حق سرقفلی را طلب کند که در این موارد اجاره بهای پرداختی توسط مستاجر در صد کمی از سرقفلی را تشکیل می دهد.
- ممکن است در حین انتقال سرقفلی به هر یک از اشکال به مشکلاتی برخورید که در این صورت مراجعه به وکیل سرقفلی ضرروی است.
مقایسه سرقفلی و مالکیت
تفاوت حق سرقفلی با مالکیت در آن است که طبق قانون مختص مستاجرمغازه است. این بدان معناست که مالک ملک نمی تواند مالک سرقفلی هم باشد.
با توجه به موضوعات ذکر شده مالک می تواند ملک خود را بفروشد اما حق سرقفلی هم چنان برای مستاجر وجود دارد و مالک جدید نمی تواند در ملک تصرف کند مگر آنکه مستاجر با دریافت حق سرقفلی یا یک دلیل قانونی ملک را تخلیه کند.
تفاوت سرقفلی با حق کسب و پیشه و تجارت
1-حق سرقفلی به موجب ماده 6 قانون روابط مؤجر و مستأجر مصوب 1376 و منابع معتبر فقهی عبارت از مال یا مبلغی است که مستأجر در بدو انعقاد قرارداد اجاره به اجاره دهنده میدهد و با پرداخت این مبلغ استحقاق دریافت معادل عادله آن را در زمان تخلیه پیدا می کند.
- ولی حق کسب و پیشه و تجارت در حقیقت عبارت از آن کسب شهرت و رونقی است که در ملک به واسطه اقدام مستأجر به وجود آمده است، چه مالی یا وجهی مستأجر به مؤجر بدهد یا ندهد.
2- حق کسب و پیشه و تجارت تدریجی حاصل می شود و ممکن است اصلاً نیز چنین حقی ایجاد نشود ، به عبارت دیگر محتمل الحصول است و بستگی به عمل مستأجر دارد در حالی که حق سرقفلی قطعی الحصول است و به محض پرداخت مبلغ یا مال از جانب مستأجر به مؤجر ایجاد می شود.
3- میزان و مقدار حق سرقفلی کاملا مشخص است ولی میزان و مقدار حق کسب و پیشه و تجارت قابل محاسبه نیست، امکان دارد در پایان عقد اجاره به واسطه تخلفی از طرف مستأجر کلاً ساقط شود یا اصلاً چنین حقی ایجاد نشود. - 4- حق سرقفلی قابل اسقاط است زیرا با پرداخت مبلغی از طرف مستأجر محقق می شود ولی حق کسب و پیشه جزء موارد مالم یجب است هرچند برخی بر این عقیده هستند که با انعقاد عقد سبب ایجاد شده است و شرط محقق شدن آن، حسن شهرت است.
در صورتی که در رابطه با این دو مفهوم در کسب و کار خود دچار مشکل شدید می توانید به وکیل سرقفلی مراجعه کنید.
انتقال سرقفلی از طریق وکالت:
انتقال حق سرقفلی،کسب و پیشه یا تجارت از طریق وکالت درست نیست و در صورت انجام آن حق تخلیه برای مالک در نظر گرفته می شود.
مصادیق لغو سرقفلی
برخی اقدامات مستأجر از جمله انتقال سرقفلی بدون اجازه مالک یا تعدی و تفریط در نگهداری ملک می تواند باعث حق فسخ قرارداد برای مالک شود و همینطور در صورتی که ملک دارای حق سرقفلی از بین رود، حق سرقفلی نیز از بین می رود.
برای انتقال و یا فروش سرقفلی مستاجر حتما باید از موجر اجازه داشته باشد. برای آنکه بدانید آیا سرقفلی لغو شده است یا خیر باید به وکیل سرقفلی مجرب مراجعه کنید.
انجام تغییرات فیزیکی در محل سرقفلی
پرداخت قیمت روز سرقفلی در اجاره های مشمول روابط مؤجر و مستأجر 1356 چیست؟
با توجه به رأی وحدت رویه صادره از دیوان عالی کشور حق کسب و یا پیشه یا تجارت توسط کارشناس رسمی دادگستری محاسبه می شود.
سرقفلی نیز قابل توقیف است البته توسط اجرای احکام اما انتقال آن به شرط رضایت مالک امکان پذیر است. در مورد توقیف سرقفلی می توانید از مشاوره وکیل سرقفلی بهره ببرید.